Skotlannin huhtikuuta

Skotlannin huhtikuuta
Falklandin kiviromantiikkaa.

Kasvualustaa haltuun

Uusi viikko alkoi ja maanantaiaamun ankeudesta ei ollut tietoakaan, ei bussipysäkin punapartaisella tyypillä, ei kampaajalla käyneellä rouvalla (se punapartainen kehui naapurinrouvan uutta luukkia), ei bussikuskilla eikä puutarhan väellä. Kaikkialla yhtä hymyä ja hellouta.
Mitä nämä syövät maanantaisin aamupalaksi?

Muratin kevätrieha puutarhalle menevän kävelytien varrella.
Puutarhalla meitä odotti "voila!" - kasvualustan rakentaminen Peterin salaisen reseptin mukaisesti. Ja koska Peter ei osaa suomea ja Belindakin, toinen puutarhuri, osaa tämän päivän jälkeen vasta yhden sanan: päivää "pbaai baai", voimme huoletta julkaista tämän Sempervivumeille eli mehitähdille sopivan muhevan ihanuuden.

Siihen tulee: 20 annosta  multaa, 10 annosta lehtikompostia, sitä parmesaania, 20 annosta soraa, raekoko jossain 2 - 7 mm välillä, 2 annosta perliittiä ja kaksi annosta puunkuorimurskaa. Annos oli meidän tapauksessa musta istutusruukku, koko 13 cm. Sitten sekoitetaan käsin hyvin ja tunnustellaan. Tässä tapauksessa Peter oli sitä mieltä, että lisätään muutamia annoksia multaa ja sitä parmesaania. Ja tässä vaiheessa Belinda oli sitä mieltä, että Peteriä ei kannata uskoa. Kun sitten oli murusteltu ja puristeltu ja taputeltu ja tunnusteltu ja haisteltu ja nyökytelty tarpeeksi, voitiin aloittaa kasvien jakaminen.

Edellisen toimenpiteen yhteyteen kuului olennaisena osana perusteellinen luento kivikkokasvien erilaisista kasvualustoista niiden lopullisen käyttötarkoituksen mukaisesti. Mikäli emme olisi halunneet aloittaa jakopuuhaa tänään, olisi vain tarvinnut heittää muutama lisäkysymys aiheesta.

Päivän päätteksi kyykittiin laittamassa kaikki uudet taimet uudelle alueelle säntilliseen järjestykseen, ja Kasvualustaekspertti tuumaili homman olevan ihan perfektiä. Mikäs siinä oli pois lähtiessä.
Siia n tha mooinin!