Skotlannin huhtikuuta

Skotlannin huhtikuuta
Falklandin kiviromantiikkaa.

Kasvipähkäilyä


Tähän mennessä ainoa meidät kastellut vesisade on ollut lauantaina Edinburgissa nyhtöpossukioskin ja Apex-hotellin välisellä matkalla, kun olimme matkalla hotellin kabinettiin äänestämään eduskuntavaaleissa. Perillä jonotti aika liuta muitakin rankan kuuron kastelemia nuoria suomalaisia opiskelijoita, joten sulauduimme joukkoon erinomaisesti. Tämän jälkeen kaikki sadekuurot ovat sujuvasti väistelleet meitä. Anne-Maria on jo sitä mieltä, että meidän aikanahan ei enää sada ollenkaan. Uskomus alkaa olla niin sisäistetty, että siitä saavat kuulla kaikki muutkin, jos vain aloittavat puhumaan säästä. Nauravat hyvin kohteliaasti.

Puutarhan upeaa, pitkää ja porrastettua vesiaihetta.

Puutarhalla olemme saaneet uusia tehtäviä. Koska Peter oli yhden päivän poissa asunnon ostopuuhissa,  Belinda otti meidät ilomielin huomaansa, ja vei pitkään, harsolla katettuun varjostustunneliin, jossa majaili aika muhkea valikoima purkitettuja Rhodoja, eli alppiruusuja ja sitten erittäin sekalainen ja vielä muhkeampi valikoima erilaisia purkeissa kasvavia pensaita ja perennoja.

Rhododendron Hippopeaoides, eli  Mustilan arboretumissakin kasvava laventelialppiruusu, huikea väri!

Missio oli käydä kaikki kasvit läpi, siistiä juurialueet, lisätä multaa purkkeihin ja lajitella samat kasvit peräkkäin. Jokaisesta tihrustettiin nimikyltit läpi (kaikki tietty latinaksi), muisteltiin ja arvailtiin, mikä kasvi meän kielellä on kyseessä. Ja varmasti yli puolet sattui olemaan nevöhöört -sukua. Kun kuitenkin lehdissä tai kasvutavassa oli jotain tuttua, naputeltiin iso läjä tämän suvun kasveja puhelimen muistioon ja päätettiin tutkia illalla netistä, kun päästäisiin wi-fin äärelle, löytyykö niitä meidän seutuvilta. Muutama onneton kasvi päätyi myös perustamallemme D-osastolle, kun vaikuttivat ihan kuolleilta.

Mutkainen polku houkuttelee kävelylle.

Edellä mainitussa puuhassa on kyllä tullut aika tehokas kertaus eri kasvilajeihin. Pensaiden eri muodot ja uskomattoman erilaiset kasvutavat myös saman lajin sisällä tuli hipisteltyä tosi läheltä. 
Mutta kyllä totesimme, että on täällä todella aika huimasti enemmän valikoimaa, kuin meillä.
Sisätiloissa tutkimme Britannian puutarhakasvistoa ja totesimme haikealla äänellä, että
niillä on kanerviakin 61 erilaista...sitten olimme hetken hiljaa.