Skotlannin huhtikuuta

Skotlannin huhtikuuta
Falklandin kiviromantiikkaa.

Rock-gardenia ehostamassa

Paras homma puutarhalla oli päästä upean kivipuutarhan kimppuun. Alue on aikoinaan rakennettu joutomaalle. Rinne on perustettu tuomalla kuormaajalla maita ja isoja kiviä, sitten sitä on aikojen saatossa ehostettu ja parannettu. Alueen keskellä oleva tasanne, scree, on pohjustettu juurimaton tapaisella alustalla ja sen päällä on keskimäärin 40 - 50 cm paksu erittäin kivipainotteinen kerros kasvualustaa. Kerroksen pinnassa on isot luonnonkivet kävelylaattoina ja niiden ympärillä kivikerros, josta kasvit tulevat esille.

Tarja intoa täynnä kivikon kasvualustan tutkinnassa.

Istutusta varten alueelta kaavitaan ensin pintakivet sivuun. Sitten kaivetaan kasville paikka kivi-sora-multakerrokseen. Kasvin alle lisätään hieman muhevaa multa-lehtikomposti-perliittiseosta ja sitten asetetaan taimi uuteen kotiin. Tämän jälkeen kasataan kivinen multa varovasti kasvin ympärille, lisätään hieman mausteeksi lehtikompostiseosta ja lopuksi levitetään pintakivet takaisin kasvin ympärille. Kun alueelle on valittu oikeanlainen kasvi, tuloksena on upeita kasvimattoja. Edes pitkät sateet eivät saa juuristoa märkänemään.

Tänne tulevien kasvien taimikasvatuksesta saatiin erinomaista luentoa. Taimet eivät saa kasvaa liian muhevassa maassa, jotta ne saataisiin sopeutumaan  mahdollisimman hyvin tulevaan paikkaan. Peter kouluttaa ulos istutettavia tulokkaita monta viikkoa ulkotiloissa kylmiin öihin ja tuimaan tuuleen, ennenkuin ne raapaistaan ulos purkista olemaan ihan omillaan. Nämä kasvit istutetaan myös aika tiiviisiin ryhmiin. Näin saadaan nopeasti tuuhea kasvusto, jossa juuret juttelevat mukavasti keskenään ja kasveilla on hyvä ja turvallinen olo. Kasvien naapurustoon tulee valita aina samanhenkistä porukkaa, jotta kaikilla on kivaa yhdessä. Kyllä, näin ne hienot kasvustot kuulema rakennetaan.

Peter selittämisen vauhdissa ja Anne--Maria lähes pökerryksissä.

Siellä missä on tarve isommille kasveille, kasvualusta on muhevampaa. Isojen kivien koristelemassa rinteessä kasvaa käsittämättömän tuuheita havuja tai pieniä tiheitä pensaita, jotka antavat koko alueelle vehreyttä ja ryhtiä. Tähän kun vielä limitetään korkempia tuuheita puita sopivaan rytmiin ja väliin jätetään kapeita mutkittelevia polkuja, elämyspuutarha on valmis.

Kivipuutarhan polkua...jonnekin.

Meillä tämän toteuttamisessa on vain yksi ongelma: mistä saada nämä kaikki ihanat tuuheat ja muhkeat havupensaat, jotka antavat uskomattoman hienon ryhdin alueelle myös talvella. Mielessä on
jo vaikka minkälaisia typistys- ja vuosikasvainten leikkaussuunnitelmia. Voi niitä kasviparkoja, jotka päätyvät omaan puutarhaan koekaniineiksi. Meidänlaisia vartenkohan lie perustettu niitä kasvinsuojeluyhdistyksiä?



1 kommentti:

  1. Vehreän näköistä siellä on kuvista päätellen. Taitaa osittain meri-ilmasto vaikuttaa kasvustoon. Paljon puutarhoja, mikä on vallan ihanaa.

    VastaaPoista